Iz regije Kodžaeli najavljene investicije u Hercegovinu

Bez autora
Mar 28 2010

Privrednici iz turske pokrajine Kodžaeli jučer su se tokom posjete Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru susreli s hercegovačkim privrednicima, s kojima su dogovorili saradnju u mnogim oblastima. Cilj turskih privrednika je da ispitaju mogućnosti ulaganja u mostarskoj regiji, kao i veća saradnja srodnih privrednih sektora iz obje zemlje. Ova turska pokrajina ima veoma snažnu ekonomiju. Želimo naše iskustvo i bogatstvo podijeliti sa bh. privrednicima. Spremni smo na saradnju u svim segmentima privrede. Došlo je dvadesetak biznismena koji su vrhunski profesionalci u svom poslu i svi su spremni ulagati u mostarsku i bh. privredu - kazao je Karađoz.

Iz regije Kodžaeli najavljene investicije u HercegovinuIz regije Kodžaeli najavljene investicije u HercegovinuPrivrednici iz turske pokrajine Kodžaeli jučer su se tokom posjete Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru susreli s hercegovačkim privrednicima, s kojima su dogovorili saradnju u mnogim oblastima.

Vrhunski profesionalci


Kako je rekao predsjednik Poduzetničke unije Kodžaelija Bulent Karađoz (Karagoz), cilj turskih privrednika je da ispitaju mogućnosti ulaganja u mostarskoj regiji, kao i veća saradnja srodnih privrednih sektora iz obje zemlje. On je kazao da ova turska pokrajina ima veoma snažnu ekonomiju.

- Želimo naše iskustvo i bogatstvo podijeliti sa bh. privrednicima. Spremni smo na saradnju u svim segmentima privrede. Došlo je dvadesetak biznismena koji su vrhunski profesionalci u svom poslu i svi su spremni ulagati u mostarsku i bh. privredu - kazao je Karađoz.

Profesor na Mašinskom fakultetu Ibrahim Badžak istakao je da će turskim privrednicima biti predstavljeno tridesetak projekata koji bi vrlo skoro mogli biti realizirani. On je pozvao zainteresirane bh. privrednike da mu se obrate s idejama i programima, koji će, u što je u moguće kraćem vremenu, biti predstavljeni potencijalnim ulagačima.

Privredni centar

Kodžaeli ima bruto domaći proizvod (BDP) tri puta veći od turskog prosjeka, a u regiji je smješteno više od 1.600 industrijskih postrojenja u kojima je zaposleno skoro 171.000 ljudi.

Neke od najvećih turskih kompanija smještene su u Kodžaeliju, kao i brojne međunarodne, kao što su Goodyear, Bridgestone, Ford, Hyundai, Honda, Kent i Colgate Palmolive.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik